top of page

SM I FOTOGRAFI 2024

2024 hålls SM i Fotografi på vackra Fagerudd i Enköping, ca 1 timme från Stockholm. Du hittar mer information om Fagerudd på deras hemsida: fagerudd.se

VIKTIGA DATUM 2024:

1-30 juni: Inskick av tävlingsbidrag

2-31 juli: Digital jurering

9 augusti: Finalisterna annonseras

3-4 oktober: Jurering av printfinalen. Streamas live

5 oktober: Stort event som avslutas med prisutdelning och galamiddag

INFORMATIONSMÖTE INFÖR
SM I FOTOGRAFI 2024

SM GENOMFÖRS I 3 STEG:

Klassiskt porträtt#Therese-Asplund#Through the veil.jpg

01

DIGITAL

KVALTÄVLING

Foto: Therese Asplund

2016#porträtt#John_Hagby#Ninas_coat#96.jpg

02

PRINTFINAL

ÖPPEN JURERING

Foto: John Hagby

Kommersiellt-Mode-Arkitektur#Niklas-Englund#James & Son.jpg

03

PRINTFINAL

SLUTEN JURERING

Foto: Niklas Englund

01 DIGITAL KVALTÄVLING

De digitala bilderna som skickats in bedöms och poängsätts enligt internationell standard av utbildade domare från olika delar av världen. De bilder som hamnar i topp 10 i varje kategori går vidare till printfinal. Då bilder kan hamna på samma poäng kan antalet bilder som går vidare till final variera men bör vara max 20st/kategori.

02 PRINTFINAL - ÖPPEN JURERING

Finalisternas printade förstoringar blir bedömda vid en streamad live-jurering av utbildade domare från olika länder. De monterade tävlingsprintarna presenteras för domarna en och en i en visningsbox, med jämnt fördelat ljus och en färgtemperatur på 5000 Kelvin.

03 PRINTFINAL - SLUTEN JURERING

Domarna överlägger bakom stängda dörrar och gör en sista granskning av tävlingsprintarna. Först nu fastställs topp 3 i varje kategori. Bland kategorisegrarna utses även ÅRETS BILD som är den bild som domarna anses vara årets allra bästa bild och därmed vinner årets hederspris. 

VEM BLIR SVENSK MÄSTARE?

Vinnaren i varje kategori kan titulera sig Svensk Mästare i respektive kategori.

Samtliga Svenska Mästare erhåller en kristallstatyett och en guldmedalj. De två fotografer som får näst högst placering och tredje högst placering i varje kategori erhåller en silver- respektive bronsmedalj. Ett extra diplom delas också ut till topp 3 i varje kategori.

Bland de svenska mästarna utses även Årets Bild - den bild som domarna anser vara allra bäst. Priset för Årets Bild delas ut av tävlingens huvudsponsor.

 

Alla belönade fotografer presenteras vid den pampiga prisutdelningen som traditionsenligt hålls som avslutning på SM-eventet varje år. Diplom till alla bidrag som har fått 75 poäng eller högre i varje kategori kan laddas ner via tävlingsportalen efter avslutad tävling.

NYHETER 2024
ÅRETS ROOKIE OCH ÅRETS RAKET

ÅRETS ROOKIE

Priset "Årets Rookie" går till den förstagångstävlande (i SM) som får högst totalpoäng på sina 3 högst poängsatta bilder under årets SM i Fotografi. Observera att för att kunna belönas med Årets Rookie måste man tävla med minst 3 bilder i tävlingen.

ÅRETS RAKET

Priset "Årets Raket" går till den fotograf som ökar med mest antal poäng på sin totalpoäng för sina 3 högst poängsatta bilder för året, jämfört med sin totalpoäng för sina 3 högst poängsatta bilder föregående år.

SVENSKA LANDSLAGET

De bilder och fotografer som gör bäst ifrån sig under SM i Fotografi har en chans att bli uttagna till det svenska landslaget och tävla i World Photographic Cup (WPC).

Du kan läsa mer om landslaget och Sveriges deltagande i WPC här:

LÄR KÄNNA SM-GRUPPEN
Det är vi som jobbar ideellt med att anordna SM i Fotografi

Therese Asplund

THERESE ASPLUND

Therese är en glad dalkulla som driver porträttstudion Ateljé Linslusen och jobbar som kommersiell fotograf i Fotograf Therese Asplund AB. Hon har även många års erfarenhet av att tävla både i Sverige och utomlands. Therese är sammankallande i gruppen och den som håller i trådarna. Hon har skrivit mycket av texterna till hemsidan och är ansvarig för regler och tävlingsstruktur.

https://www.thereseasplund.com/

 • Instagram
 • Facebook
Malin Sayavong

MARIE DE VERDIER PERSSON

I SM-gruppen är Marie den som är ansvarig för ekonomi, övergripande organisation samt tävlingsdomarna. Under SM sitter hon i tävlingssekretariatet. Marie har varit heltidsfotograf sedan 2007. 2014 öppnade hon en egen fotostudio i Alingsås, med inriktning på barn, familjer och husdjur. Marie innehar Mästarbrev samt certifieringen QEP. Hon är auktoriserad porträttfotograf och utbildad domare. Marie har dömt bland annat i WPC och FEP Awards. Marie sitter i styrelsen för SvPF och är Sveriges representant i FEP:s styrelse, där hon är vicepresident sedan 2022.

https://www.mariedeverdier.se/

 • Instagram
 • Facebook

MALIN SAYAVONG

Malin driver porträttstudion Pastill i norra Stockholm där fokus ligger på nyfödda, barn och familj. Malin håller även kurser i fotografering och ljussättning. Hon har tävlat i många år både i Sverige och utomlands med flertalet pallplaceringar. Malin är utbildad domare och har dömt WPC. Malin ansvarar för sociala medier och kommunikationen via SM:s facebook och instagram.

http://pastillfoto.se/

 • Instagram
 • Facebook
Marie de Verdier Persson
Jenny Ivarsson

JENNY IVARSSON

Jenny är en porträttfotograf baserad i Tyresö strax utanför Stockholm. Hon har arbetat som fotograf i nästan tio år och fokuserar främst på nyfödda, familj och barnfotografering. Med egen erfarenhet som tävlande i svenska och internationella fototävlingar har hon varit en del av SM kommittén sedan våren 2020. Jenny har främst ansvar för kontakt med sponsorer och leverantörer.

https://photobyjenny.se/

 • Instagram
 • Facebook
Kjell Post

KJELL POST

Kjell jobbar till vardags med programmering och fotografering.  Hans fotostudio finns i Västerås. 

I SM-gruppen är det Kjell som ansvarar för programvaran som domarna, de tävlande och administratören använder. Under tävlingsdagarna sitter han i sekretariatet tillsammans med Marie och huvuddomaren. Kjell har varit trogen medlem i SvPF sedan 2014.

https://irstafoto.com/

 • Instagram
 • Facebook
Evelyn Wallin

EVELYN WALLIN

Evelyn fotar främst personliga bröllop/elopements och porträtt, både utomhus och i studio. Evelyn utgår från Stockholm men får hon resa dansar hon frivilligt loss i en glädjedans på vardagsrumsgolvet. Evelyn tycker det är vansinnigt kul att tävla och hon har sedan 2019 erhållit priser både nationellt och internationellt i flera kategorier. I SM-gruppen är sociala medier Evelyns område tillsammans med Malin.

https://evelynwallin.com/

 • Instagram
 • Facebook
Héléna Parmér

HÉLENA PARMÉR

Hélena är fotograf etablerad i Stockholm. Hélena har en förkärlek för porträtt i stilen fine art och att skapa kreativa bilder, eftersom hon då kan använda sig av alla sina kreativa sidor. Att tävla inom fotografi är något Hélena gör regelbundet både i Sverige och världen eftersom det enligt henne är det bästa sättet att få konkret feedback och att utvecklas. I SM-gruppen är Hélena ansvarig för kontakten med massmedia, samt ansvarig för Youtube-kanalen.

 • Instagram
 • Facebook
Laila Villebeck

LAILA VILLEBECK

Laila har sedan 2011 jobbat som specialicerad nyföddfotograf med studio i Linköping. Hon fotar även andra genrer utöver nyfödda och brinner för att skapa bilder med budskap. 2014 deltog Laila för första gången i SM och sedan dess har det blivit många nationella och internationella tävlingar med flera topplaceringar. Laila har dömt tävlingar och kvalifikationer både i Sverige och utomlands. I SM-gruppen är hemsidan Lailas ansvarsområde.

http://fotograflailavillebeck.se

 • Instagram
 • Facebook
Elin Sommerfeld

ELIN SOMMERFELD

Elin är fotograf baserad i Täby utanför Stockholm. Hon är inriktad på porträtt och verksamhetsbilder och brinner även för fine art porträtt. Elin har Gesällbrev och drivs av att ständigt få lära sig mer. Elin har tävlat i SM i ett par år och tycker att det är ett fantastiskt sätt att utvecklas som fotograf. I SM-gruppen är Elin tillsammans med Jenny ansvarig för kontakt med sponsorer och leverantörer.

 

https://elinsommerfeld.se/

 • Instagram
 • Facebook
Arne Bivrin

ARNE BIVRIN

Arne är naturfotograf med fåglar som specialitet. Han har även fotograferat en hel del sport och försöker bli en bättre porträttfotograf. Han jobbade i många år som systemutvecklare, men ägnar sig numer helt åt fotografering. Fototävlingar har utvecklat honom som bildskapare och han gillar spänningen med tävlingsmomentet.

arnebivrin.se

 • Instagram
bottom of page