top of page

GUIDE FÖR FRAMTAGANDE AV TÄVLINGSPRINTAR TILL SM-FINALEN

SM i Fotografi är uppdelad i 2 steg. Först en digital kvaltävling där man skickar in sitt/sina bidrag digitalt för bedömning. De bilder som får högst poäng i den digitala kvaltävlingen går vidare till en printfinal. De fotografer som gått vidare till printfinal skickar in sina bilder som färdiga printar enligt reglerna. Finalisterna får även ytterligare instruktioner via mail när det gäller vart bilderna ska skickas och inom vilken tidsram.

Är du en av de fotografer som gått vidare till printfinal? Stort grattis! Många fotografer som är nya inom printtävlingar kan känna sig osäkra inför just inlämning av tävlingsprintar. Därför har SM-gruppen sammanställt den här guiden med bra saker att tänka på.

Varje år går vi igenom reglerna för SM i fotografi och uppdateringar sker löpande från år till år. Var därför noga med att läsa igenom reglerna varje nytt tävlingsår. Specifika regler för printfinalen hittar du här: 

01. PASSEPARTOUT (DIGITAL ELLER FYSISK), SAMT STORLEK PÅ PRINTEN

Film 1:

Storlek på tävlingsbilderna och vad man ska tänka på när man använder passepartout.

OBSERVERA:

Tjockleken på det insända bidraget får från och med 2023 vara max 7 mm! (Gammalt mått i filmen.)

MONTERING

Den inskickade tävlingsprinten måste vara monterad på kartong eller foamboard/kapa och får vara max 7 mm tjock (inklusive eventuell utanpåliggande passepartout).

STORLEK

Yttermåtten på den färdigskurna tävlingsprinten ska vara 40x40 cm eller 40x50 cm (liggande eller stående format). Tillåten felmarginal: 5 mm

 

Om ditt inskickade digitala bidrag har dessa sidoförhållanden går det bra att printa bilden som den är i storlek 40x40 cm eller 40x50 cm och montera på kartong eller foamboard/kapa. Var dock noga med att bilden inte beskärs för mycket i kanterna så att för mycket av bilden försvinner. Vid jämförelse med den digitala filen får inte bilden avvika med mer än 3 mm/sida vid beskärning/montering i utanpåliggande passepartout. Är avvikelsen större kommer bidraget att diskvalificeras.

Sidoförhållande 4:5 (liggande format)

Sidoförhållande 4:5 (stående format)

1_1förhållande_edited.jpg

Sidoförhållande 1:1

Om din bild har ett annat sidoförhållande så är det INTE tillåtet att beskära den bild som du skickade in i den digitala tävlingen. Den printade bilden måste vara likadan som den du skickade in digitalt. Om sidoförhållandet på din tävlingsbild inte är 1:1, 4:5 eller 5:4 behöver du därför lägga till en passepartout runt bilden. Passepartouten kan vara digital eller fysisk. Viktigt här är att din bild har en omkrets på minst 100 cm, exempelvis minst 25 x 25 cm eller 20 x 30 cm. (Självklart kan du även lägga till en passepartout om den digitala bilden har rätt sidoförhållande.)

Här är en bild som lämnades in digitalt med sidoförhållandet 1:2 och krävde någon form av passepartout för att kunna lämnas in som ett printat finalbidrag i storlek 40x50 cm.

I exemplet är yttermåttet på tävlingsprinten med passepartout 40x50 cm. Bilden är 22x44 cm, dvs omkretsen på bilden är 22+22+44+44 = 132 cm vilket är ett godkänt mått.

DIGITAL PASSEPARTOUT

En digital passepartout är en passepartout som ligger med i bildfilen som du printar och är alltså en del av det printade pappret som sedan monteras på kartong/foamboard/kapa.

Fördelen med en digital passepartout är att det är billigare och att man har full kontroll på att alla delar av bilden är med i slutprinten. Nackdelen med en digital passepartout är att du får inget som skyddar printen/bilden från eventuella tryck och/eller skrap från andra printar. Det blir också lätt fingeravtryck om printen inte hanteras korrekt.

FYSISK PASSEPARTOUT

Om du monterar en fysisk, utanpå liggande passepartout kring din tävlingsbild, så har du två valmöjligheter;

1. Du monterar din bild så att din passepartout överlappar bilden med några millimeter.

Överlappningen får vara max 3 mm/sida. 

 

2. Du monterar din bild så att det blir en fri yta mellan bilden och passepartouten. 

Kom ihåg att oavsett val av passepartout så ska själva bilden vara minst 100 cm i omkrets. Gör den gärna lite större, så att du inte ligger på gränsen och råkar hamna lite under vid kontrollmätning av SM-gruppen.

Din passepartout ska vara enfärgad. Det är tillåtet att ha färgad kärna på sin passepartout. Om du har tankar om att använda en mönstrad passepartout så måste denna ingå i den digitala bilden som bedöms i den digitala kvaltävlingen.

02. PAPPERSVAL OCH ANPASSNING

Film 2:
Hur ska jag tänka när jag väljer papper? Behöver jag göra någon anpassning när jag printar tävlingsbilder?

HUR VÄLJER JAG VILKET PAPPER JAG SKA PRINTA PÅ?

Blankt eller matt papper?

Vilket papper man väljer att printa på är ett artistiskt val. Det är olika vad man personligen föredrar för typ av papper, men det finns också en del "pelare" att luta sig mot när man väljer papper till sin bild. Vill du ropa eller viska ditt budskap till domarna? Om du vill ropa till publiken och kanske har ett utropstecken i din bildtitel (kanske en boxare som blir knockad?), så kan ett glansigare papper passa. Glansigare papper har ofta högre D-max och kan visa svartare svart och fler nyanser i de mörka delarna än ett matt papper. Om du vill viska ditt budskap (kanske en bebis som sover), så kanske ett matt papper passar bättre. Matta papper har lägre D-max och det kan vara bra om den mesta informationen i bilden inte ligger i de mörkaste delarna när man väljer sådant papper.

 

Slätt papper eller struktur på ytan?

Har du en bild som visar upp något ”mjukt och lent” (t ex ett barnansikte) så kanske en slät yta kan passa. Har du en bild som visar något med struktur (t ex ett rivigt berg) så passar kanske en tydligare ytstruktur på pappret.

 

Papper kan dölja småmissar i redigeringen

Ett mattare papper med struktur på ytan kan dölja mikrodetaljer mer, jämfört med ett blankare papper med slät yta som visar upp alla detaljer och eventuella fel tydligare.

03. ETIKETT PÅ TÄVLINGSPRINTEN

Film 3:
Hur och var ska etiketten sättas på baksidan av tävlingsbilden?

04. PRINTA I GOD TID OCH KONTROLLERA NOGA

Film 4:
Var inte ute i sista minuten! Kolla dina printar noga så att du kan göra om dem om du hittar något som inte blivit som du tänkt dig...

05. PACKA DINA PRINTAR MED OMSORG

Film 5:
Hur packar jag lämpligast mina tävlingsbilder? 
Använd INTE tejp!

SKYDDA DINA BILDER I TRANSPORTEN TILL PRINTFINALEN

Det ligger på ditt eget ansvar att printarna anländer till printfinalen i perfekt skick. När du hanterar printarna vid kontroll av mått och kvalitet på utskrift och montering - använd gärna handskar för att inte smutsa ner eller lämna fingeravtryck på papperet. Munskydd är också bra, för att undvika att det kommer saliv när du pratar eller råkar hosta nära printarna.

 

Se till sist till att frakta dem på ett säkert sätt, med syrafritt papper mellan dem, eller plastfickor runt varje print, och kraftiga skydd runt om så att de kommer fram i perfekt skick till domarna.

06. BERÄKNA OMKRETSEN PÅ EN OVAL

Film 6:
Hur vet jag att min ovala bild har rätt omkrets?

Hur ska jag göra för att den printade bilden se ut som den digitala bilden?

Sanningen är att det inte helt går att göra exakta kopior från digitalt till print, då den digitala bilden syns på en skärm så skickar ut ljus medans en printad bild på papper reflekterar ljus. Det går ofta att komma nära genom att:

 

  1. Ha full kontroll över färgerna i hela kedjan. Det betyder att du har uppdaterade färgprofiler för din skärm och för kombinationen av skrivare-bläck-papper. Alla variabler kan ändras över tid, så håll de skräddarsydda färgprofilerna uppdaterade. Titta på din printade bild i D50 ljus (färgtemperatur 5000K) innan du skickar in den.

  2. Ha full kontroll på ljusstyrkan i de olika delarna av kedjan. Många har sina skärmar inställda med för hög ljusstyrka, vilket gör att printsen ser fel ut i ljusbåset under tävlingen. Titta på dina prints i liknande ljusstyrka som domarna (vanlig ljusstyrka i tävlingars ljusbås är ca 1/50s; ISO 400; F5,6).

  3. Beroende på pappersval så får du förmodligen öka kontrast och mättnad i den specifika printfilen, för att printen mer ska likna den digitala bilden. Kontrasten bör förmodligen ändras endast i mellantonerna. Justera kontrasten före mättnad.

  4. ”Muddy dark tones” är en vanlig kommentar från printdomare, när det inte finns några detaljer i de mörka delarna. Anpassa ”Output Level” för lågdagrarna i Photoshop för printfilen beroende på när du kan se skillnad mellan de svarta nyanserna. Exempel: På ditt valda papper-bläck-skrivarkombination så ser du skillnad mellan nivå 10 och 11, men inte 9 och 10 (skala 0-255 i Photoshop>Levels) i olika printade svarta punkter. Du sätter då förslagsvis Output Level på 8 för att få helt mörka delar men att domarna sedan ska kunna särskilja detaljer i lågdagrarna.

Fästpunkt 1
bottom of page