OM ATT TÄVLA I SM I FOTOGRAFI

SM I FOTOGRAFI 2022


SM i Fotografi kommer i år att avgöras den 6-8 oktober och kommer i år att vara ett live-event som kommer att hållas på Grand Hotel Alingsås samt webbsändas (biljett kommer att finnas att köpa).
 

Tävlingen drivs och genomförs ideellt av arbetsgruppen SM i fotografi inom Svenska Porträttfotografers Förbund. Tävlingen startade 2018 som en vidareutveckling av tävlingen “SM i porträttfotografi”. 

 

Vi välkomnar samtliga fotografer i Sverige, som är svenska medborgare, att delta med sina bidrag till SM 2022. Alla fotografer, såväl amatörer som professionella, kan delta i tävlingen och alla bilder kommer att bedömas enligt samma kriterier. 

 

Fotografer kan tävla med fritt antal bilder i den digitala kvaltävlingen, fördelat på valfritt antal kategorier, dock kan max fyra bilder från samma fotograf, i samma kategori, gå vidare till printfinal. 

Efter att SM är avslutat den 8 oktober 2022 kommer resultat redovisas både för finalen och den digitala kvaltävlingen och diplom kommer att kunna laddas ner för båda tävlingarna.

 

 

NYHETER 2022

 

 1. På uppmaning måste man skicka in ALLA bildelement, som separata filer, som ingår i den slutliga bilden i de kategorier där bildmontage är tillåtna.

 2. Tävlingen utökas med följande kategori:
  - Husdjur. Definitionen av husdjur är att de ska vara domesticerade - läs mer under Regler!

 

 

I printfinalen kommer det, förutom SM-titlar och guld, silver och bronsmedalj i varje kategori, även att delas ut ett hederspris till den bild som domarna anser är den allra bästa av alla kategoriers vinnarbilder när de ställs mot varandra. Detta pris delas ut av årets huvudsponsor.

 

 

 

 

Läs om vad som gäller för SM i Naturfotografi här!
Således gäller allt som står nedan enbart övriga kategorier och ej SM i naturfotografi.

 

 

Hela SM-tävlingen genomförs i tre steg enligt nedan:

 

 • Digital kvaltävling: De digitala bilderna som skickats in bedöms och poängsätts enligt internationell standard av utbildade domare från olika delar av världen. De bilder som hamnar i topp tio i varje kategori går vidare till printfinal. Då bilder kan hamna på samma poäng kan antalet bilder som går vidare till final variera men bör vara max 20st/kategori.
   

 • Printfinal, öppen jurering: Finalisternas printade förstoringar blir bedömda vid en live-jurering av utbildade domare från olika länder. De monterade tävlingsprintarna presenteras för domarna en och en i en visningsbox, med jämnt fördelat ljus och en färgtemperatur på 5000 kelvin. Bedömningen kommer att ske den 6-7 oktober, på Grand Hotel i Alingsås, och du kan köpa biljett för att närvara vid kureringen. Det kommer även finnas möjlighet att köpa biljett till live-webbsändning. Missa inte chansen att vara med på live-jureringen!
   

 • Printfinal, sluten jurering: Domarna överlägger bakom stängda dörrar för en sista granskning av de monterade tävlingsprintarna, fastställer topp 3 i varje kategori och utser den vinnarbild som vinner årets hederspris. 

 

VIKTIGA DATUM

 • 1/7          Tävlingen öppnar

 • 31/7        Sista inlämningsdag 

 • 10/9        Tillkännagivande av de som gått vidare till printfinalen

 • 6-7/10     Öppen jurering printfinal, via live-event på Grand Hotel, Alingsås 

 • 8/10        Bildkritik och prisutdelning, via live-event på Grand Hotel, Alingsås

 •  

 

VEM BLIR SVENSK MÄSTARE I BRÖLLOPSFOTOGRAFI?

Vinnaren i varje kategori får titulera sig Svensk mästare i kategorin och kommer att erhålla en kristallstatyett samt en guldmedalj. De två fotografer som får näst högst placering och tredje högst placering i varje kategori erhåller en medalj och ett diplom för andra och tredje plats.

 

Alla belönade fotografer kommer att presenteras vid den pampiga prisutdelningen på Grand Hotel i Alingsås, samt via webbsändning den 8 oktober 2022. Till de prisvinnande fotograferna i varje kategori kommer medaljer och kristall-statyetter delas ut. 

Diplom till övriga bidrag som har fått 76 poäng eller högre i varje kategori kan laddas ner via tävlingsportalen efter avslutad tävling.

 

BILDKRITIK

Lördagen den 8 oktober håller domarna workshop med bildkritik där de tar fram ett urval av alla inskickade bidrag och ger feedback. Detta brukar vara en av de mest uppskattade programpunkterna under SM-helgen.

BILJETTER KOMMAR ATT SÄLJAS MED SÄLJSTART DEN 1 JULI 2022.

 

 

WORLD PHOTOGRAPHIC CUP

Sverige tävlar varje år i World Photographic Cup med ett landslag. Tävlingen består av sex kategorier och bidragen dit kommer att utses bland de som når topplaceringar i Printfinalen i SM i Fotografi samt topplaceringar i SM i Naturfoto.

Lyckas du bra med dina bilder så har du möjlighet att även bli uttagen till det Svenska landslaget som deltar i World Photographic Cup!