top of page
Sök
  • Skribentens bildSM i Fotografi

John Hellström är svensk mästare i Bröllop Dokumentär och Naturfotografi Vilda djur


SM i fotografi avgjordes i helgen på Grand Hotel i Alingsås. Alla som vann i respektive kategori kan titulera sig svensk mästare, och John Hellström lyckades med bedriften att vinna i kategorierna Bröllop Dokumentär och Naturfotografi Vilda djur.


Årets vinnare i Naturfotografi Vilda djur: ”Snow Fight” av John Hellström.


I finalen tävlade John i kategorierna Bröllop Porträtt, Bröllop Dokumentär och Naturfotografi Vilda djur och lyckades placera sig högt i alla kategorier. Förutom att vinna i kategorin Bröllop Dokumentär knep han även andraplatsen. Dessutom placerade han sig på andra, tredje, fjärde och femte platsen i kategorin Bröllop Porträtt.

"”Nervositeten släppte och jag blev väldigt glad och tacksam att alla långa förberedelserna gett resultat”, säger John stolt.


Årets vinnare i Bröllop Dokumentär: ”Spotlights On Love” av John Hellström.


Årets SM hade rekordmånga deltagare med 333 anmälda fotografer utspritt på 16 olika kategorier med totalt 1 653 bilder. John Hellström har tävlat i SM många gånger tidigare, och är flerårig Svensk Mästare som även vunnit Årets Bild. Dessutom är han är Canson Ambassadör och hjälper fotografer som kommit till final att printa sina bilder.

Då jag också printat för så många andra fotografer, så blev jag väldigt glad över att så många av dem lyckades. Totalt blev det fem guld och fjorton medaljer för dessa fantastiska fotografer. Var också glad att även detta år kunna prestera på Excellence nivå, dvs med print på över 90 poäng.”

Årets andra plats i Bröllop Dokumentär: ”Eying The Stability" av John Hellström.

John började tävla i print tävlingar internationellt redan 2013. I flera år satt han bakom print domare och tog anteckningar under flera år, för att försöka förstå och utveckla sitt seende som fotograf och printmakare. 2017 deltog John i sitt första SM, där han vann i klassen Bröllop med sin print som fick hela 96 poäng på en skala där 100 är högst.


Årets andra plats i Bröllop Porträtt: ”Bride With A Seaside” av John Hellström.


Att John kommer från elitidrott, och har doktorerat inom idrott med fokus på expertis, märks tydligt när han berättar om hur han tänkte inför årets SM.

Efter förra SM satte jag upp ett mål att vara med och konkurrera i en klass som inte är min vanliga, för att utvecklas som fotograf. Valet blev då Naturfotografi Vilda djur. Eftersom jag har vunnit guld i andra bröllopskategorin (Porträtt), så jag önskade vinna i denna dokumentära klass också. Utmaningen i båda dessa klasser är mer att fånga ögonblick än att skapa bilder.”

Årets tredje plats i Bröllop Porträtt: ”A Bride Is Hatched” av John Hellström.


Det är tydligt att Johns framgångar inte är någon slump utan nås av hårt arbete och målmedvetenhet. Ett ständigt pågående arbete och vilja till att utvecklas.

Jag behövde träna mitt seende och vara uppmärksam på vad som händer runt omkring mej, vara förberedd med kamerainställningar för att kunna reagera snabbt, samt sätta mej i situationer som ökar chansen att se speciella ögonblick. Skapandet av bilden blir mer efter fotograferingen där jag måste välja rätt bild, göra den redigeringen som reglerna tillåter i dessa klasser, samt välja rätt papper för bilden.”


Glad vinnare i Bröllop Dokumentär och Naturfotografi Vilda Djur - John Hellström Foto: ROBIN LEVIN


För John började förberedelser inför nästa SM 2024 nästan omgående efter det att de första kvalbilderna skickades in till SM 2023.

Jag ska lyssna noggrannare på domarfeedback på alla mina tävlingsbidrag, för att skapa en förbättringsplan inför kommande tävlingar, berättar John.


Kommande tävlingar före nästa SM som John nu riktar in sig på är ICON (gamla WPPI) i Las Vegas och SWPP i London, vilka är print-tävlingar. Att John brinner för att printa sina bilder märks och syns.


För mer information, besök: https://www.hellstrom.com/

178 visningar

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page