top of page
Sök
  • Skribentens bildSM i Fotografi

Hanna Neret är svensk mästare i Kreativt barnporträtt och vann Årets bild 2023


SM i fotografi avgjordes i helgen på Grand Hotel i Alingsås. Alla som vann i respektive kategori kan titulera sig svensk mästare, och Hanna Neret lyckades med bedriften att vinna i kategorin Kreativt Barnporträtt och det största priset av dem alla, Årets Bild.

I finalen tävlade Hanna i kategorierna Kreativt barnporträtt, Klassiskt barnporträtt, Kreativt porträtt, Klassiskt porträtt, Kommersiell och Digital Illustration och lyckades placera sig högt i alla kategorier. Förutom att vinna i kategorin Kreativt barnporträtt och Årets bild knep hon även andraplatsen i både Digital illustration och Klassiskt barnporträtt, samt en fin tredjeplats i Kreativt barnporträtt.


“Jag blev otroligt glad åt kategorivinsten i Kreativt barnporträtt, bilden är en personlig favorit, men jag har inte riktigt tänkt på den som en potentiell tävlingsvinnare. Så det gläder mig väldigt att domarna också uppskattade sagokänslan och magin i den! När samma bild sedan också blev utnämnd till Årets bild var det total chock - jag hade inte ens det på kartan att det skulle kunna hända! Tårarna flödade och det tog en stund innan jag kunde resa mig och gå upp på scenen”, berättar Hanna.

Årets bild 2023: ”A Light In the Woods” av Hanna Neret


Bilden som vann Årets bild, SM´s finaste pris, där vinnarbilden väljs från de sexton bilder som placerat sig först heter ”A Light In the Woods”.


“Målet var att skapa en enkel och vacker bild med mycket magisk sagokänsla. Jag jobbar mycket med storytelling i mina bilder och oftast försöker jag göra hela storyn väldigt tydlig – men här gjorde jag ett medvetet val att låta betraktaren själv få fylla i vad det är flickan har fått syn på där bland de snöiga träden. Någonting positivt tror jag, för blicken är förundrad snarare än rädd!” säger Hanna när vi frågar henne om hur hon skapade bilden.


Hannas passion för storytelling lyser igenom och hon berättar fängslande om hur hon gjorde när hon skapade den vinnande bilden.

Det var december när vi fotade så jag var mitt uppe i julstämningen, plus att jag och äldsta sonen höll på att läsa Narniaböckerna – det syns på bilden! Flickan på bilden har så otroligt vackra ögon så jag ville framhäva dem. Jag älskar pälsmössan med öron som jag köpt av en tjej i Norge som syr dem för hand, den blev perfekt för att förstärka just sagokänslan. Flickan är faktiskt fotad i studio, de snöiga träden är fotade separat och pålagda i efterhand. För att jag skulle kunna få en skarp bild med låg ISO där skenet från lyktan blir primär ljuskälla var jag tvungen att använda studioljus, och för att hon skulle slippa stå utomhus i minusgrader och frysa så höll vi oss inne.”

Andra plats i kategorin Digital illustration: ”A History of Bright Ideas” av Hanna Neret.


Årets SM hade rekordmånga deltagare med 333 anmälda fotografer utspritt på 16 olika kategorier med totalt 1 653 bilder. Det här var tredje året som Hanna Neret tävlade i SM.


“Ett alldeles underbart arrangemang och det är så fantastiskt inspirerande att se alla bilder, man kommer alltid därifrån full av ny energi och med flera nya vänner”, säger Hanna och ler.

Andra plats i kategorin Klassiskt Barnporträtt: ”A Sartorial Surprise” av Hanna Neret


Hanna är barn- och familjefotograf baserad i Täby utanför Stockholm, och hon har en stor passion för redigering efter bilden är fotad och använder sig ofta av montage i Photoshop för att skapa sina bilder.

Tredje plats i kategorin Kreativt barnporträtt - Hanna Neret

Hur gör man då för att gå vidare från att vinna i Kreativt barnporträtt och Årets bild 2023?


“Jag kanaliserar all inspiration från årets SM till nya bilder, har flera stycken idéer som jag jobbar på att genomföra just nu med sikte på framtida tävlingar. Älskar när jag får vara obegränsat kreativ och skapa skapa skapa. Så det är mycket tid inplanerat i både studion och i Photoshop framöver! Dessutom ska jag till London i januari för en stor internationell fotomässa där jag också tävlar plus föreläser, det ser jag otroligt mycket fram emot” , säger Hanna och ler stolt.

Glad vinnare i Kreativt barnporträtt och Årets bild 2023 - Hanna Neret Foto: ROBIN LEVIN


För mer information, besök: www.fotografhannaneret.se

20 visningar

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page