top of page

SM I FOTOGRAFI 2023

PROGRAM SM 2023

TORSDAG 5 OKTOBER 2023

Under torsdagen live-streamas den öppna jureringen av de första kategorierna i printfinalen av SM 2023. För att ta del av jureringen måste du köpa en online-biljett. Du kan inte följa jureringen på plats i rummet.

Preliminära tider:

Livesändning kl 10-12.30

Lunchpaus

Livesändning kl 13.30-18

FREDAG 6 OKTOBER 2023

Under fredagen fortsätter live-streamingen av den öppna jureringen med återstående kategorier i printfinalen av SM 2023. För att ta del av jureringen måste du köpa en online-biljett. Du kan inte följa jureringen på plats i rummet.

Preliminära tider: 

Livesändning 10-12.30

Lunchpaus

Livesändning 13.30-17

Föreläsning Dario Righetto 18.00. Föreläsningen kan endast ses på plats i Alingsås. Live-sänds ej.

PÅ SCEN I ALINGSÅS 6/10 2023

Dario2 © Jette Schrum_edited.jpg

Klockan 18.00

På fredagskvällen startar vi upp den "fysiska närvaron" under SM-eventet genom att Dario Righetto håller föreläsning på scenen. Han kommer att berätta om "The Magic of Storytelling". Denna föreläsning är gratis för alla!

DARIO RIGHETTO

"With 20 years of experience as Strategic Marketing Director in the professional photography printing industry, Dario was the instrumental factor and driving force behind the establishment of a valuable network of partners and influencers worldwide, overseeing international brand awareness and reputation, product design, and developing innovative visual and written communication strategies.

Throughout his long career, Dario heralded some of the most crucial changes in this industry, including Canon’s revolutionary HD printing technology. From 2018 – 2020, he was a member of the Canon Ambassador Program panel and played an integral part in selecting new Ambassadors for the brand.

Previously Dario founded a Creative ADV Agency in Venice, serving some of the best “made in Italy” luxury brands as well IT technologies. Before that he was an Officer of the Italian Air Force.

Dario is also a watercolour illustrator, with a passionate artistic background and visionary creativity. He regularly serves clients on commission."

LÖRDAG 7 OKTOBER 2023

09.00 Paneldiskussion: "Att tävla med bilder" (Therese Asplund, Lisa Sihlberg och John Hellström)

10.00 Föreläsning, Sarah Edmunds

11.00 Paneldiskussion: "AI" (Mikaela Holmberg, Dario Righetto, Björn Persson och Caroline Tahnge)

12.00 Föreläsning, ”Att tävla i print, vikten av att välja rätt skärm och papper” John Hellström, landslagskapten

12.30 Lunch

13.30 Föreläsning, Lennart Nilsson: "Göteborgsprofiler"

14.30 Paneldiskussion: "RetuschRetusch – vad är egentligen okej att manipulera med ett fotografi?” Björn Persson, Sarah Edmunds, Jeanette Larsen, Barrie Spence och Eeva Mäkinen

15.30 Föreläsning med internationell fotograf, TBA

11.00-17.00 Leverantörsmässa med bl a liveplåtning

09.00-15.00 Portfolio reviews (förhandsbokning krävs)

17.00 Utställning med topp 5 i varje kategori

18.00 Prisutdelning

20.00 Galamiddag

22.00 Fest med inhyrd DJ

Detaljerna kring programmet uppdateras nedan löpande utifrån när vi får klart med de olika delarna.

LEVERANTÖRSMÄSSA:

Leverantörsmässan är öppen och gratis för alla. Kläm och känn på produkter från Sony, Canson/Fila Nordic, Fotosky, Lundeby, Nikon, Aifo, Eizo. Under leverantörsmässan kan du också se en liveplåtning.

UTSTÄLLNING:

Vi återinför utställningen med de allra bäst placerade bilderna i SMs printfinal. Topp 5-bilder i varje kategori hängs upp. Totalt blir det 80 bilder som du kan titta på och inspireras av. Utställningen är gratis och öppen för alla.

PORTFOLIO REVIEWS:

Boka en tid med en av våra domare för en personlig portfolio review. Här får du en chans att diskutera dina bilder och få tips på hur du kan förbättra dem. Förhandsbokning krävs och du köper din portfolio review där övriga biljetter finns.

Portfolio reviews ersätter "bildkritiken" som funnits på SM de senaste åren. 

FÖLJANDE DOMARE FINNS TILLGÄNGLIGA FÖR PORTFOLIO REVIEW:

(Läs varje domares presentation genom att trycka på domarens bild.)

THERESE ASPLUND

Laila Villebeck.jpg

LAILA VILLEBECK

41A07594-6936-415C-A29E-188B51F36483.JPG

MAGNUS WINBJÖRK

©Jeanette Larsen-200513-L-015.jpg

JEANETTE LARSEN

KonstaPunkka.jpg

KONSTA PUNKKA

Caroline-Tanghe.jpg

CAROLINE TANGHE

Eeva Mäkinen.jpg

EEVA MÄKINEN

Jorgen-Brandt_edited.jpg

JÖRGEN BRANDT

Lisa Sihlberg.jpg

LISA SIHLBERG

Mikaela Holmberg.jpg

MIKAELA HOLMBERG

Barrie-Spence-mono-IN6A8075-Edit-2.jpg

BARRIE SPENCE

Sarah Edmunds_edited.jpg

SARAH EDMUNDS

PÅ SCEN I ALINGSÅS 7/10 2023

Programmet för lördagen uppdateras löpande.

Calle Rosenqvist - Pressbild - Foto Knut Koivisto_edited.jpg

CALLE ROSENQVIST

SPEAKER

35502 Lennart Nilsson 2023-06-12-50_edited.jpg
Sarah Edmunds_edited.jpg

LENNART NILSSON

FÖRELÄSNING

SARAH EDMUNDS

FÖRELÄSNING

bakgrundhemsida.jpg
bakgrundhemsida.jpg
bakgrundhemsida.jpg

PANELDISKUSSIONER UNDER LÖRDAGEN

Calle Rosenqvist leder under lördagen 3 olika paneldiskussioner där våra duktiga domare deltar och delar med sig av sina kunskaper och tankar.

Årets ämnen:

"Att tävla med bilder"

"AI"

"Retusch - vad är egentligen okej att manipulera med ett fotografi?"

SM i Fotografi 2023 kommer att avgöras den 5-7 oktober och hålls på Grand Hotel i Alingsås. Den öppna jureringen sker den 5-6 oktober och kommer att streamas. Den 7 oktober hålls ett stort event med flera intressanta och givande aktiviteter som t ex portfolioreview, bildkritik, föredrag, liten mässa och hela SM-eventet avslutas med stor, pampig prisutdelning och middag. Biljetter för både streamingen och för eventet på plats går att köpa närmare datumet för SM.
 

Vi välkomnar samtliga fotografer i Sverige, som är svenska medborgare och har fyllt 18 år, att delta med sina bidrag till SM 2023. Alla fotografer, såväl amatörer som professionella, kan delta i tävlingen och alla bilder kommer att bedömas på samma villkor. 

 

Fotografer kan tävla med fritt antal bilder i den digitala kvaltävlingen, fördelat på valfritt antal kategorier, dock kan max fyra bilder från samma fotograf, i samma kategori, gå vidare till printfinal.

 

I printfinalen kommer det, förutom SM-titlar och guld, silver och bronsmedalj i varje kategori, även att delas ut ett hederspris till den bild som domarna anser är den allra bästa av alla kategoriers vinnarbilder när de ställs mot varandra. Detta pris delas ut av årets huvudsponsor.

Efter att SM är avslutat den 7 oktober 2023 kommer resultat redovisas både för finalen och den digitala kvaltävlingen och diplom kommer att kunna laddas ner för båda tävlingarna.

NYHETER 2023
 

 1. SM i Naturfotografi införlivas i SM i Fotografi och uppgraderas till print-tävling. Kategorierna anpassas till WPC:s regler, för att underlätta för de tävlande.

SM GENOMFÖRS I 3 STEG:

Klassiskt porträtt#Therese-Asplund#Through the veil.jpg

01

DIGITAL

KVALTÄVLING

Foto: Therese Asplund

2016#porträtt#John_Hagby#Ninas_coat#96.jpg

02

PRINTFINAL

ÖPPEN JURERING

Foto: John Hagby

Kommersiellt-Mode-Arkitektur#Niklas-Englund#James & Son.jpg

03

PRINTFINAL

SLUTEN JURERING

Foto: Niklas Englund

01 DIGITAL KVALTÄVLING

De digitala bilderna som skickats in bedöms och poängsätts enligt internationell standard av utbildade domare från olika delar av världen. De bilder som hamnar i topp 10 i varje kategori går vidare till printfinal. Då bilder kan hamna på samma poäng kan antalet bilder som går vidare till final variera men bör vara max 20st/kategori.

02 PRINTFINAL - ÖPPEN JURERING

Finalisternas printade förstoringar blir bedömda vid en live-jurering av utbildade domare från olika länder. De monterade tävlingsprintarna presenteras för domarna en och en i en visningsbox, med jämnt fördelat ljus och en färgtemperatur på 5000 Kelvin.

03 PRINTFINAL - SLUTEN JURERING

Domarna överlägger bakom stängda dörrar och gör en sista granskning av tävlingsprintarna. Först nu fastställs topp 3 i varje kategori. Bland kategorisegrarna utses även ÅRETS BILD som är den bild som domarna anses vara årets allra bästa bild och därmed vinner årets hederspris. 

VEM BLIR SVENSK MÄSTARE?

Vinnaren i varje kategori kan titulera sig Svensk Mästare i respektive kategori.

Samtliga Svenska Mästare erhåller en kristallstatyett och en guldmedalj. De två fotografer som får näst högst placering och tredje högst placering i varje kategori erhåller en silver- respektive bronsmedalj. Ett extra diplom delas också ut till topp 3 i varje kategori.

Bland de svenska mästarna utses även Årets Bild - den bild som domarna anser vara allra bäst. Priset för Årets Bild delas ut av tävlingens huvudsponsor.

 

Alla belönade fotografer presenteras vid den pampiga prisutdelningen som traditionsenligt hålls som avslutning på SM-eventet varje år. Diplom till alla bidrag som har fått 75 poäng eller högre i varje kategori kan laddas ner via tävlingsportalen efter avslutad tävling.

SVENSKA LANDSLAGET

De bilder och fotografer som gör bäst ifrån sig under SM i Fotografi har en chans att bli uttagna till det svenska landslaget och tävla i World Photographic Cup (WPC).

Du kan läsa mer om landslaget och Sveriges deltagande i WPC här:

LÄR KÄNNA SM-GRUPPEN
Det är vi som jobbar ideellt med att anordna SM i Fotografi

THERESE ASPLUND

Therese är en glad dalkulla som driver porträttstudion Ateljé Linslusen och jobbar som kommersiell fotograf i Fotograf Therese Asplund AB. Hon har även många års erfarenhet av att tävla både i Sverige och utomlands. Therese är sammankallande i gruppen och den som håller i trådarna. Hon har skrivit mycket av texterna till hemsidan och är ansvarig för regler och tävlingsstruktur.

https://www.thereseasplund.com/

 • Instagram
 • Facebook
malin.jpg

MARIE DE VERDIER PERSSON

I SM-gruppen är Marie den som är ansvarig för ekonomi, övergripande organisation samt tävlingsdomarna. Under SM sitter hon i tävlingssekretariatet. Marie har varit heltidsfotograf sedan 2007. 2014 öppnade hon en egen fotostudio i Alingsås, med inriktning på barn, familjer och husdjur. Marie innehar Mästarbrev samt certifieringen QEP. Hon är auktoriserad porträttfotograf och utbildad domare. Marie har dömt bland annat i WPC och FEP Awards. Marie sitter i styrelsen för SvPF och är Sveriges representant i FEP:s styrelse, där hon är vicepresident sedan 2022.

https://www.mariedeverdier.se/

 • Instagram
 • Facebook

MALIN SAYAVONG

Malin driver porträttstudion Pastill i norra Stockholm där fokus ligger på nyfödda, barn och familj. Malin håller även kurser i fotografering och ljussättning. Hon har tävlat i många år både i Sverige och utomlands med flertalet pallplaceringar. Malin är utbildad domare och har dömt WPC. Malin ansvarar för sociala medier och kommunikationen via SM:s facebook och instagram.

http://pastillfoto.se/

 • Instagram
 • Facebook
Marie de Verdier Persson.jpg
Profilbild.jpg

JENNY IVARSSON

Jenny är en porträttfotograf baserad i Tyresö strax utanför Stockholm. Hon har arbetat som fotograf i nästan tio år och fokuserar främst på nyfödda, familj och barnfotografering. Med egen erfarenhet som tävlande i svenska och internationella fototävlingar har hon varit en del av SM kommittén sedan våren 2020. Jenny har främst ansvar för kontakt med sponsorer och leverantörer.

https://photobyjenny.se/

 • Instagram
 • Facebook
Kjell-Post-2048px.jpg

KJELL POST

Kjell jobbar till vardags med programmering och fotografering.  Hans fotostudio finns i Västerås. 

I SM-gruppen är det Kjell som ansvarar för programvaran som domarna, de tävlande och administratören använder. Under tävlingsdagarna sitter han i sekretariatet tillsammans med Marie och huvuddomaren. Kjell har varit trogen medlem i SvPF sedan 2014.

https://irstafoto.com/

 • Instagram
 • Facebook
jennypuronne-SM-2048.jpg

JENNY PURONNE

Jenny jobbar som fotograf med studio i Tyresö och Thailand. Hennes specialitet är kreativa porträtt och sagobilder, men har fotograferat det mesta efter 20 år i branchen. Jenny har tävlat i SM i många år och fått en del medaljer genom åren och den sista tiden varit jury i både SM, FEP European Photographer of the year och WPC. Jennys ansvar i SM-gruppen är grafisk design.

https://www.jennypuronne.com/

 • Instagram
 • Facebook
image0.jpeg

EVELYN WALLIN

Evelyn fotar främst personliga bröllop/elopements och porträtt, både utomhus och i studio. Evelyn utgår från Stockholm men får hon resa dansar hon frivilligt loss i en glädjedans på vardagsrumsgolvet. Evelyn tycker det är vansinnigt kul att tävla och hon har sedan 2019 erhållit priser både nationellt och internationellt i flera kategorier. I SM-gruppen är sociala medier Evelyns område tillsammans med Malin.

https://evelynwallin.com/

Jag-1.jpg

HÉLENA PARMÉR

Hélena är fotograf etablerad i Stockholm. Hélena har en förkärlek för porträtt i stilen fine art och att skapa kreativa bilder, eftersom hon då kan använda sig av alla sina kreativa sidor. Att tävla inom fotografi är något Hélena gör regelbundet både i Sverige och världen eftersom det enligt henne är det bästa sättet att få konkret feedback och att utvecklas. Hélena ansvarar för kontakt med massmedia, sponsorer och lokaler för eventet.

 • Instagram
 • Facebook
LailaVillebeck.jpg

LAILA VILLEBECK

Laila har sedan 2011 jobbat som specialicerad nyföddfotograf med studio i Linköping. Hon fotar även andra genrer utöver nyfödda och brinner för att skapa bilder med budskap. 2014 deltog Laila för första gången i SM och sedan dess har det blivit många nationella och internationella tävlingar med flera topplaceringar. Laila har dömt tävlingar och kvalifikationer både i Sverige och utomlands. I SM-gruppen är hemsidan Lailas ansvarsområde.

http://fotograflailavillebeck.se

 • Instagram
 • Facebook
 • Instagram
 • Facebook
bottom of page