top of page

TÄVLINGENS HISTORIA

SM i fotografi har en lång och något krokig historia...

För länge sedan fanns det ett Svenskt Mästerskap i Fotografi, som anordnades av en yrkesförening som hette PYO (Porträttfotografernas YrkesOrganisation). När den föreningen lades ned, lades även SM i Fotografi ned...

I samband med att PYO lades ned, skapades en ny sammanslutning för porträttfotografer som fick namnet Svenska FotoGruppen - som senare bytte namn till Svenska Porträttfotografers Förbund. Inom denna sammanslutning hölls en tävling för medlemmarna som successivt utvecklades och blev allt mer framgångsrik. Föreningens medlemmar började tävla i internationella tävlingar och nådde framgångar, vilket bidrog till att höja standarden på den svenska tävlingen och man började anlita internationellt utbildade domare - för att fortsätta att höja standarden både på fotograferna och på bilderna - framförallt från de övriga Nordiska länderna.

Inför 2013 beslutade man att uppgradera tävlingen till Svenska Mästerskapet i Fotografi. Sedan dess har tävlingen utvecklats enormt. Kvaliteten på bilderna som deltar ökar ständigt, tävlingen har blivit attraktiv att döma bland internationella domare och svenska fotografer uppmärksammas runt om i världen för sin yrkesskicklighet.

Till att börja med var tävlingen enbart för medlemmar i Svenska Porträttfotografers förbund. 2014 öppnades tävlingen även för medlemmar inom SFF (Svenska Fotografers Förbund) och var enbart tillgänglig att tävla i för professionella fotografer. 
Inför SM i Fotografi 2018 öppnades tävlingen för ALLA svenska fotografer - såväl professionella som amatörer. Och här är vi nu!

De senaste åren har fotografer vars bilder placerat sig på topplaceringar i SM plockats ut att vara del av det Svenska Landslaget i Fotografi. 
I VM i Fotografi (World Photographic Cup) har det svenska landslagets placeringar varit framgångsrika de senaste två åren - 2018 kom Sverige på 4:e plats och 2019 kom Sverige på 8:e plats.

Bland internationella domare som varit med och dömt i SM i Fotografi kan bland andra nämnas Kelly Brown - Australien, Jos Verhoogen - Belgien, Jörgen Brandt - Danmark, Jim Lowe & Damian McGillicuddy - Storbritannien, Tiina Haring & Mikaela Holmberg - Finland, Fröydis Geithus, Trine Bjervig, Miriam Skeide & Ragne Sigmond - Norge, Malou Seedorf - Italien och André Boto - Portugal.

Vi ser mycket fram emot att presentera årets domare inom kort!

bottom of page