top of page
Sök
  • Skribentens bildSM i Fotografi

Peter Kåveland är svensk mästare i Naturfotografi Landskap


SM i fotografi avgjordes i helgen på Grand Hotel i Alingsås. Alla som vann i respektive kategori kan titulera sig svensk mästare, och Peter Kåveland lyckades med bedriften att vinna i kategorin Naturfotografi Landskap.


Årets vinnare i Naturfotografi Landskap: "Sunrise on an early spring morning" av Peter Kåveland

”Jag satt på middag med ett älgjaktlag i en stuga i Dalarna samtidigt som jag nervöst och lite diskret försökte följa prisutdelningen live via mobilen och nedräkningen ner till första plats. Jag kände då, såväl som nu, en stor glädje och stolthet när jag insåg att min bild blivit vald till årets landskapsbild”, berättar Peter stolt.

Årets SM hade rekordmånga deltagare med 333 anmälda fotografer utspritt på 16 olika kategorier med totalt 1 653 bilder. I finalen tävlade Peter i kategorin Naturfotografi Landskap med en bild som placerade sig först.


”Bilden är tagen en tidig majmorgon på Knuthöjdsmossens naturreservat, Västmanland, sex timmars bilresa enkel väg. En plats jag velat besöka en längre tid för att fota landskapet och dess fågelliv, hört mycket gott om platsen och började planera resan ungefär två månader före besöket. Dagen före rekade jag lämpliga platser. Vid tretiden på morgonen vaknade jag med frost på tältduken och fick därefter uppleva en klar vacker natthimmel som sakta övergick till en magisk morgon och där kom vinnarbilden”, berättar Peter när vi frågar honom om hur kan skapade bilden.

Peter är en 56 årig smålänning som bor i Löddeköpinge i Skåne sedan 15 år tillbaka, han beskriver sig som en hobbyfotograf som gärna växlar sitt fotande mellan natur, konserter och porträtt. Peter har tävlat två år tidigare så det här var tredje gången han deltog i Svenska Mästerskapen i Fotografi.

”I år skickade jag in sex bilder, varav fem i kategorien Natur – Djur men det vara bara landskapsbilden som gick vidare. Vilket i och för sig var fullt tillräckligt.


Framöver vill Peter fortsätta med att utveckla sitt fotograferande.

Jag har några idéer som jag vill utveckla vidare och det finns några platser jag planerar besöka och fota och kanske vara med i nästa års tävling”, säger Peter med ett leende.

För mer information, besök: www.peterkaveland.se31 visningar

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page