top of page
Sök
  • Skribentens bildSM i Fotografi

Hélena Parmér är svensk mästare i klassiskt barnporträtt i SM i fotografi

Uppdaterat: 15 okt. 2023

SM i fotografi avgjordes i helgen på Grand Hotel i Alingsås. Alla som vann i respektive

kategori kan titulera sig svensk mästare, och Hélena Parmér lyckades med bedriften att vinna i kategorin klassiskt barnporträtt och även placera sig på tredje plats i klassiskt porträtt.

Årets vinnare i klassiskt barnporträtt: ”Me an introvert” av Hélena Parmér.


”Jag kan fortfarande inte förstå det! I flera år har jag pendlat mellan platserna tre till fem, och i år tänkte jag först inte tävla eftersom jag inte var klar med mina senaste bilder”, säger Hélena.

Årets SM hade rekordmånga deltagare med 333 anmälda fotografer utspritt på 16 olika kategorier med totalt 1 653 bilder. I finalen tävlade Hélena i kategorierna klassiskt porträtt, klassiskt barnporträtt och grupp, med en bild i varje kategori.


”Jag visste att min bild i grupp inte riktigt skulle hålla för högre poäng, så det var jag inställd på. Efter den öppna jureringen låg min bild i klassiskt porträtt på sjunde plats, så jag hade inte så höga förhoppningar att den skulle klättra i den slutna bedömningen.”

Efter den öppna jureringen samlas alla domare för en sluten jurering för att se över topp tio i varje tävlingskategori och diskutera eventuella omkastningar i resultatlistan. Det betyder att en bild som legat på plats tio inför den slutna jureringen kan hamna högre upp, vilket då även såklart innebär tvärtom, att en bild som legat i topp kan halka ner.


”Så när nedräkningen på prisceremonin för klassiskt porträtt började och min bild inte dök upp förrän domaren annonserade tredjeplatsen blev jag otroligt överraskad och glad. Lika glad som jag blev för bronset, lika nervös blev jag när det var dags för nedräkning för kategorin klassiskt barnporträtt”, säger Hélena med lätt panik i ögonen.

Årets tredje plats i klassiskt porträtt: ”Leoni av Hélena Parmér.


Hélena fick fina poäng för sin bild i klassiskt barnporträtt i den öppna jureringen, och låg i topp innan domarna skulle överlägga. Eftersom många bilder hade flyttats runt i den slutna jureringen i andra kategorier visste Hélena inte vad hon skulle tro.

”Känslan när min bild och mitt namn blev presenterat som vinnare för kategorin klassiskt barnporträtt var obeskrivlig. Jag fotade vinnarbilden för flera år sedan och även om jag själv älskar den har jag hela tiden tänkt att det inte är en tävlingsbild. Tänk så fel jag hade!” säger Hélena och skrattar.

Glad vinnare i klassiskt barnportätt Hélena Parmér Foto: ROBIN LEVIN

Den närmsta tiden framöver kommer Hélena att fokusera på att få en utställning på banan. Temat och tankarna på hur den ska utformas har länge funnits där och nu är det dags.

”Det här var precis vad jag behövde för att ta klivet fullt ut och lita på min instinkt. Jag vet att utställningen har potential att bli fantastisk och det enda som hindrar mig är mig själv. Sen kommer jag självklart också börja ladda SM 2024”, säger Hélena med ett stort leende.

55 visningar

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page