OM ATT TÄVLA I SM I FOTOGRAFI

OM TÄVLINGEN 2021


SM i Fotografi kommer i år att avgöras den 7-9 oktober och kommer även i år att webbsändas, pga den fortfarande pågående pandemin.
 

Tävlingen drivs och genomförs ideellt av arbetsgruppen SM i fotografi inom Svenska Porträttfotografers Förbund. Tävlingen startade 2018 som en vidareutveckling av tävlingen “SM i porträttfotografi”. 

 

Vi välkomnar samtliga fotografer i Sverige, som är svenska medborgare, att delta med sina bidrag till SM 2021. Alla fotografer, såväl amatörer som professionella, kan delta i tävlingen och alla bilder kommer att bedömas enligt samma kriterier. 

 

Fotografer kan tävla med fritt antal bilder i den digitala kvaltävlingen, fördelat på valfritt antal kategorier, dock kan max fyra bilder från samma fotograf, i samma kategori, gå vidare till printfinal. 

Efter att SM är avslutat den 9 oktober 2021 kommer resultat redovisas både för finalen och den digitala kvaltävlingen och diplom kommer att kunna laddas ner för båda tävlingarna.
 

 

NYTT FÖR I ÅR

 

 1. På uppmaning måste man skicka in psd-fil där alla lager är synliga tillsammans med alla bilder som ingår i psd-filen i de kategorier där bildmontage är tillåtna.

 2. Tävlingen utökas med följande kategorier:
  - Dokumentär bröllopskategori - samma regler som för dokumentär, och bilderna måste vara tagna på bröllopsdagen.
  - Familj / Grupp - minst tre individer
  - Barnkategorin delas upp i två kategorier - till Klassiskt barnporträtt, och Kreativt barnporträtt

 3. Sportbilder är välkomna att skickas in i dokumentärklassen

 

 

I printfinalen kommer det, förutom SM-titlar och guld, silver och bronsmedalj i varje kategori, även att delas ut ett hederspris till den bild som domarna anser är den allra bästa av alla kategoriers vinnarbilder när de ställs mot varandra. Detta pris delas ut av årets huvudsponsor.

 

 

 

 

Läs om vad som gäller för SM i naturfoto här!
Således gäller allt som står nedan enbart övriga kategorier och ej SM i naturfoto.

 

 

Hela SM-tävlingen genomförs i tre steg enligt nedan:

 

 • Digital kvaltävling: De digitala bilderna som skickats in bedöms och poängsätts enligt internationell standard av utbildade domare från olika delar av världen. De bilder som hamnar i topp tio i varje kategori går vidare till printfinal. Då bilder kan hamna på samma poäng kan antalet bilder som går vidare till final variera men bör  vara max 20st/kategori. I den digitala tävlingen tävlar man om plats i Svenska Landslaget i Fotografi och tävlingsplats i World Photographic Cup.
   

 • Printfinal, öppen jurering: Finalisternas printade förstoringar blir bedömda vid en live-jurering av utbildade domare från olika länder. De monterade tävlingsprintarna presenteras för domarna en och en i en visningsbox, med jämnt fördelat ljus och en färgtemperatur på 5000 kelvin. Bedömningen kommer att ske den 8 oktober, från en studio i Göteborg och webbsändas då det fortfarande inte finns möjlighet att göra ett event med besökande.
  Missa inte chansen att vara med på live-jureringen!
   

 • Printfinal, sluten jurering: Domarna överlägger bakom stängda dörrar för en sista granskning av de monterade tävlingsprintarna, fastställer topp 3 i varje kategori och utser den vinnarbild som vinner årets hederspris. 

 

VIKTIGA DATUM

1/7      Tävlingen öppnar

31/7    Sista inlämningsdag 

10/9    Tillkännagivande av de som gått vidare till printfinalen

7-8/10    Öppen jurering printfinal, via webbsändning

9/10    Bildkritik och prisutdelning, via webbsändning


 

VEM BLIR SVENSK MÄSTARE I BRÖLLOPSFOTOGRAFI?

Vinnaren i varje kategori får titulera sig Svensk mästare i kategorin och kommer att erhålla en kristallstatyett samt en guldmedalj. De två fotografer som får näst högst placering och tredje högst placering i varje kategori erhåller en medalj och ett diplom för andra och tredje plats.

 

Alla belönade fotografer kommer att presenteras vid prisutdelningen som sker via webbsändning den 9 oktober 2021. Till de prisvinnande fotograferna i varje kategori kommer medaljer och kristall-statyetter delas ut. 

Diplom till övriga bidrag som har fått 76 poäng eller högre i varje kategori kan laddas ner via tävlingsportalen efter avslutad tävling.

 

BILDKRITIK

Lördagen den 9 oktober håller domarna workshop med bildkritik där de tar fram ett urval av alla inskickade bidrag och ger feedback. Detta brukar vara en av de mest uppskattade programpunkterna under SM-helgen. Biljett kommer att säljas till denna programpunkt.

 

 

WORLD PHOTOGRAPHIC CUP

Sverige tävlar varje år i World Photographic Cup med ett landslag. Tävlingen består av sex kategorier och bidragen dit kommer att utses bland de som når topplaceringar i den digitala kvaltävlingen i SM i Fotografi samt SM i Naturfoto.

Lyckas du bra med dina bilder så har du möjlighet att även bli uttagen till det Svenska landslaget som deltar i World Photographic Cup!