Kreativt porträtt#Laila-Villebeck#Think
OM ATT TÄVLA I SM I FOTOGRAFI

OM TÄVLINGEN 2021 

Tävlingen drivs och genomförs ideellt av arbetsgruppen SM i fotografi inom Svenska Porträttfotografers Förbund. Tävlingen startade 2018 som en vidareutveckling av tävlingen “SM i porträttfotografi”. 

 

Vi välkomnar samtliga fotografer i Sverige, som är svenska medborgare, att delta med sina bidrag till SM 2021. Alla fotografer, såväl amatörer som professionella, kan delta i tävlingen och alla bilder kommer att bedömas enligt samma kriterier. 

 

Fotografer kan tävla med fritt antal bilder i den digitala kvaltävlingen, fördelat på valfritt antal kategorier, dock kan max fyra bilder från samma fotograf, i samma kategori, gå vidare till printfinal. 

 

SM i Natrurfotografi 

Sedan 2020 är SM i Naturfotografi en egen tävling med hela sju kategorier med eget upplägg, egna regler och en egen jury. Detta för att kunna hålla en internationell standard och ha ett upplägg som liknar andra naturfototävlingar runt om i världen. 

Således gäller allt som står nedan enbart övriga kategorier och ej SM i naturfoto.

 

Inom de övriga kategorierna kommer vi för första gången att hålla en digital kvaltävling och en printfinal som två separata tävlingar där den digitala tävlingen blir en kvalificeringstävling inför printfinalen.
Det gör att, efter att SM är avslutat den 9 oktober 2021 kommer resultat redovisas för printfinalen (inkl. att ladda ner diplom).
Resultatet för den digitala kvaltävlingen, och diplom från den, kommer att kunna laddas ner från den 18 oktober.

 

I printfinalen kommer det, förutom SM-titlar och guld, silver och bronsmedalj i varje kategori, även att delas ut ett hederspris till den fotograf som domarna anser tagit den allra bästa vinnarbilden när alla kategoriers vinnarbilder ställs mot varandra. Detta pris delas ut av årets huvudsponsor.

 

Hela SM-tävlingen genomförs således i tre steg enligt nedan:

 

  • Digital kvaltävling: De digitala bilderna som skickats in bedöms och poängsätts enligt internationell standard av utbildade domare från olika delar av världen. De bilder som hamnar i topp tio i varje kategori går vidare till printfinal. Då bilder kan hamna på samma poäng kan antalet bilder som går vidare till final variera men bör  vara max 20st/kategori. I den digitala tävlingen tävlar man om plats i Svenska Landslaget i Fotografi och tävlingsplats i World Photographic Cup.
     

  • Printfinal, öppen jurering: Finalisternas printade förstoringar blir bedömda vid en live-jurering av utbildade domare från olika länder. De monterade tävlingsprintarna presenteras för domarna en och en i en visningsbox, med jämnt fördelat ljus och en färgtemperatur på 5000 kelvin. Bedömningen kommer att ske den 7-8 oktober, från en studio i Göteborg och webbsända då det inte finns möjlighet att göra ett event med besökande.
    Missa inte chansen att vara med på live-jureringen! 
     

  • Printfinal, sluten jurering: Domarna överlägger bakom stängda dörrar för en sista granskning av de monterade tävlingsprintarna, fastställer topp 3 i varje kategori och utser den vinnarbild som vinner årets hederspris. 

 

VIKTIGA DATUM

1 juli Tävlingen öppnar för att skicka in bidrag

31 juli kl 23:59 Deadline att skicka in digitala bidrag.

2 augusti Påbörjan digital jurering

22 augusti Digital jurering avslutas

10 september Finalister annonseras i sociala medier varje timme

28 september - 4 oktober Fysiska bidrag anländer till Lerum

7 oktober SM börjar

9 oktober SM avslutas
 


 

VEM BLIR SVENSK MÄSTARE I BRÖLLOPSFOTOGRAFI?

Vinnaren i varje kategori får titulera sig Svensk mästare i kategorin och kommer att erhålla en kristallstatyett samt en guldmedalj. De två fotografer som får näst högst placering och tredje högst placering i varje kategori erhåller en medalj och ett diplom för andra och tredje plats.

 

Alla belönade fotografer kommer att presenteras vid den webbsända prisutdelningen den 9 oktober 2021. Till de prisvinnande fotograferna i varje kategori kommer medaljer och kristall-statyetter delas ut. 

Diplom till övriga bidrag som har fått 76 poäng eller högre i varje kategori kan laddas ner via tävlingsportalen efter avslutad tävling.

 

 

BILDKRITIK

Lördagen den 9:e oktober håller domarna workshop med bildkritik där de tar fram ett urval av alla inskickade bidrag och ger feedback. Detta brukar vara en av de mest uppskattade programpunkterna under SM-helgen.

WORLD PHOTOGRAPHIC CUP

Sverige tävlar varje år i World Photographic Cup med ett landslag. Tävlingen består av sex kategorier och bidragen dit kommer att utses bland de som når topplaceringar i den digitala kvaltävlingen i SM i Fotografi samt SM i Naturfoto.

Lyckas du bra med dina bilder så har du möjlighet att även bli uttagen till det Svenska landslaget som deltar i World Photographic Cup!