top of page

GUIDE FÖR FRAMTAGANDE AV TÄVLINGSPRINTAR TILL SM-FINALEN

SM i Fotografi är uppdelad i 2 steg. Först en digital kvaltävling där man skickar in sitt/sina bidrag digitalt för bedömning. De bilder som får högst poäng i den digitala kvaltävlingen går vidare till en printfinal. De fotografer som gått vidare till printfinal skickar in sina bilder som färdiga printar enligt reglerna. Finalisterna får även ytterligare instruktioner via mail när det gäller vart bilderna ska skickas och inom vilken tidsram.

​

Är du en av de fotografer som gått vidare till printfinal? Stort grattis! Många fotografer som är nya inom printtävlingar kan känna sig osäkra inför just inlämning av tävlingsprintar. Därför har SM-gruppen sammanställt den här guiden med bra saker att tänka på.

​

Var noga med att läsa igenom reglerna varje nytt tävlingsår eftersom uppdateringar sker löpande från år till år.

 

Specifika regler för printfinalen hittar du här: 

01. PASSEPARTOUT (DIGITAL ELLER FYSISK), SAMT STORLEK PÅ PRINTEN

Film 1:

Storlek på tävlingsbilderna och vad man ska tänka på när man använder passepartout.

OBSERVERA:

Tjockleken på det insända bidraget får från och med 2023 vara max 7 mm! (Gammalt mått i filmen.)

MONTERING

Den inskickade tävlingsprinten måste vara monterad på kartong eller foamboard/kapa och får vara max 7 mm tjock (inklusive eventuell utanpåliggande passepartout).

​

STORLEK

Yttermåtten på den färdigskurna tävlingsprinten ska vara 40x40 cm eller 40x50 cm (liggande eller stående format). Tillåten felmarginal: 5 mm

 

Om ditt inskickade digitala bidrag har dessa sidoförhållanden går det bra att printa bilden som den är i storlek 40x40 cm eller 40x50 cm och montera på kartong eller foamboard/kapa. Var dock noga med att bilden inte beskurits för mycket i kanterna vid montering så att för mycket av bilden försvinner. Vid jämförelse med den digitala filen får inte bilden avvika med mer än 3 mm/sida vid beskärning/montering i utanpåliggande passepartout. Är avvikelsen större kommer bidraget att diskvalificeras.

Sidoförhållande 4:5 (liggande format)

Sidoförhållande 4:5 (stående format)

1_1förhållande_edited.jpg

Sidoförhållande 1:1

Om din bild har ett annat sidoförhållande så är det INTE tillåtet att beskära den bild som du skickade in i den digitala tävlingen. Den printade bilden måste vara likadan som den du skickade in digitalt. Om sidoförhållandet på din tävlingsbild inte är 1:1, 4:5 eller 5:4 behöver du därför lägga till en passepartout runt bilden. Passepartouten kan vara digital eller fysisk. Viktigt här är att din bild har en omkrets på minst 100 cm, exempelvis minst 25 x 25 cm eller 20 x 30 cm. (Självklart kan du även lägga till en passepartout om den digitala bilden har rätt sidoförhållande.)

Här är en bild som lämnades in digitalt med sidoförhållandet 1:2 och krävde någon form av passepartout för att kunna lämnas in som ett printat finalbidrag i storlek 40x50 cm.

I exemplet är yttermåttet på tävlingsprinten med passepartout 40x50 cm. Bilden är 22x44 cm, dvs omkretsen på bilden är 22+22+44+44 = 132 cm vilket är ett godkänt mått.

DIGITAL PASSEPARTOUT

En digital passepartout är en passepartout som ligger med i bildfilen som du printar och är alltså en del av det printade pappret som sedan monteras på kartong/foamboard/kapa.

Fördelen med en digital passepartout är att det är billigare och att man har full kontroll på att alla delar av bilden är med i slutprinten. Nackdelen med en digital passepartout är att du får inget som skyddar printen/bilden från eventuella tryck och/eller skrap från andra printar. Det blir också lätt fingeravtryck om printen inte hanteras korrekt.

FYSISK PASSEPARTOUT

Om du monterar en fysisk, utanpå liggande passepartout kring din tävlingsbild, så har du två valmöjligheter;

​

1. Du monterar din bild så att din passepartout överlappar bilden med några millimeter.

Överlappningen får vara max 3 mm/sida. 

 

2. Du monterar din bild så att det blir en fri yta mellan bilden och passepartouten. 

​

Kom ihåg att oavsett val av passepartout så ska själva bilden vara minst 100 cm i omkrets. Gör den gärna lite större, så att du inte ligger på gränsen och råkar hamna lite under.

​

Din passepartout ska vara enfärgad. Det är tillåtet att ha färgad kärna på sin passepartout. Om du har tankar om att använda en mönstrad passepartout så måste denna ingå i den digitala bilden som bedöms i den digitala kvaltävlingen.

DUBBELKOLLA ALLTID samtliga mått på din print utifrån reglerna, samt se till att max 3 mm/sida av bilden beskurits bort vid montering. Även om du tagit hjälp att printa, så är det du som tävlande fotograf som är ansvarig för att printen som du skickar in följer reglerna.

02. PAPPERSVAL OCH ANPASSNING

Film 2:
Hur ska jag tänka när jag väljer papper? Behöver jag göra någon anpassning när jag printar tävlingsbilder?

HUR VÄLJER JAG VILKET PAPPER JAG SKA PRINTA PÅ?

Blankt eller matt papper?

Vilket papper man väljer att printa på är ett artistiskt val. Det är olika vad man personligen föredrar för typ av papper, men det finns också en del "pelare" att luta sig mot när man väljer papper till sin bild. Vill du ropa eller viska ditt budskap till domarna? Om du vill ropa till publiken och kanske har ett utropstecken i din bildtitel (kanske en boxare som blir knockad?), så kan ett glansigare papper passa. Glansigare papper har ofta högre D-max och kan visa svartare svart och fler nyanser i de mörka delarna än ett matt papper. Om du vill viska ditt budskap (kanske en bebis som sover), så kanske ett matt papper passar bättre. Matta papper har lägre D-max och det kan vara bra om den mesta informationen i bilden inte ligger i de mörkaste delarna när man väljer sådant papper.

 

Slätt papper eller struktur på ytan?

Har du en bild som visar upp något ”mjukt och lent” (t ex ett barnansikte) så kanske en slät yta kan passa. Har du en bild som visar något med struktur (t ex ett rivigt berg) så passar kanske en tydligare ytstruktur på pappret.

 

Papper kan dölja småmissar i redigeringen

Ett mattare papper med struktur på ytan kan dölja mikrodetaljer mer, jämfört med ett blankare papper med slät yta som visar upp alla detaljer och eventuella fel tydligare.

03. ETIKETT PÅ TÄVLINGSPRINTEN

Film 3:
Hur och var ska etiketten sättas på baksidan av tävlingsbilden?

04. PRINTA I GOD TID OCH KONTROLLERA NOGA

Film 4:
Var inte ute i sista minuten! Kolla dina printar noga så att du kan göra om dem om du hittar något som inte blivit som du tänkt dig...

05. PACKA DINA PRINTAR MED OMSORG

Film 5:
Hur packar jag lämpligast mina tävlingsbilder? 
Använd INTE tejp!

SKYDDA DINA BILDER I TRANSPORTEN TILL PRINTFINALEN

Det ligger på ditt eget ansvar att printarna anländer till printfinalen i perfekt skick. När du hanterar printarna vid kontroll av mått och kvalitet på utskrift och montering - använd gärna handskar för att inte smutsa ner eller lämna fingeravtryck på papperet. Munskydd är också bra, för att undvika att det kommer saliv om du pratar eller om du råkar hosta nära printarna.

 

Se till sist till att frakta dem på ett säkert sätt, med syrafritt papper mellan dem, eller plastfickor runt varje print.

​

Packa dina printar omsorgsfullt med väl skyddande emballage så att de kommer fram i perfekt skick och kan presenteras för domarna utan skador och skavanker. Undvik tejp eftersom tejp kan skada dina printar när de packas upp.

 

Om du önskar att få printarna skickade i retur efter genomförd tävling krävs att du packar dina printar saÌŠ att vi lätt kan packa ner dem igen och att emballaget är lätt att baÌŠde öppna och försluta. Du måste också i försändelsen lägga en förköpt retursedel.

​

Planerar du att tävla flera gånger så är vårt varmaste tips att investera i en riktig printbox som du kan använda år efter år och där du också kan få dina printar returnerade i fint skick. Du kan köpa en printbox bland annat här: https://www.nomadcases.co.uk/our-products/standard-cases/print-boxes/print-boxes/hd-print-box-6-?fbclid=IwAR1Z3AO3tLTtZqUiHhTbrhpIk2F1NjwSZ9QklAL4sBhYg4L9HAX0MoxMpkA

​

06. BERÄKNA OMKRETSEN PÅ EN OVAL

Film 6:
Hur vet jag att min ovala bild har rätt omkrets?

DIGITAL BILD KONTRA PRINTAD BILD

HUR SKA JAG GÖRA FÖR ATT DEN PRINTADE BILDEN SKA SE UT SOM DEN DIGITALA BILDEN?

 

I SM i Fotografi är det nödvändigt att den printade bilden är en exakt kopia av den digitala bilden som bedömts i den digitala kvalomgången. Inga bildelement får läggas till och inga bildelement får plockas bort. Man får inte heller "städa" bilden mellan den digitala kvalomgången och printfinalen. Bilden får inte beskäras så att bildelement försvinner längs med bildens kanter. Färger får inte justeras eller ändras.

​

MEN hur får man färger, kontraster, ljus och detaljer att bli samma mellan print och digital fil?

​

Sanningen är att det är omöjligt att göra exakta kopior från digital bild till print, eftersom en digital bild på en skärm skickar ut ljus medan en printad bild på papper reflekterar ljus.

 

Här kommer lite tips för att komma så nära som möjligt:

 

  • Se till att din skärm är kalibrerad när du jobbar med dina tävlingsbilder så att färger, kontraster och ljusstyrka är korrekta. Domarna som dömer dina bilder i den digitala kvaltävlingen har kalibrerade skärmar och du vill ju att de ska se exakt det som du ser på din skärm. En kalibrerad skärm är också viktig för att du ska få en bra uppfattning om hur din bild sedan kommer att se ut i print.

​

  • Titta på din printade bild i D50 ljus (färgtemperatur 5000K, "dagsljus") innan du skickar in den.​

​

  • Titta på din print i liknande ljusstyrka som domarna (vanlig ljusstyrka i tävlingars ljusbås är ca 1/50s; ISO 400; F5,6). Hur printen upplevs och vilka detaljer man ser i bilden kan skilja sig mycket beroende på betraktningsljusets styrka och färgtemperatur.

​

  • Kontrollera din print noggrant och säkerställ att du ser samma detaljer i det ljusaste och mörkaste partierna av bilden som du gör på din digitala fil.

​

​

​

OM DU PRINTAR SJÄLV ELLER VILL HA FULL KONTROLL INNAN DU LÄMNAR VIDARE TILL PRINTMAKARE:

​

  • Ha full kontroll över färgerna i hela kedjan. Det betyder att du behöver ha uppdaterade färgprofiler för din skärm och för kombinationen av skrivare-bläck-papper. Alla variabler kan ändras över tid, så håll de skräddarsydda färgprofilerna uppdaterade.

​

  • Beroende på pappersval så får du förmodligen öka kontrast och mättnad i den specifika printfilen, för att printen mer ska likna den digitala bilden. Kontrasten bör förmodligen ändras endast i mellantonerna. Justera kontrasten före mättnad.​

​

​

Om du har frågor angående print så är du välkommen att kontakta John Hellström, john@hellstrom.com

bottom of page